veresuhkur

Veresuhkur raseduse ajal

Veresuhkuru tase vs veresuhkru hüpped

Glükoosi taluvuse testi puhul on paastuveresuhkru referentsväärtus 4,1-6,0 mmol/L (fP-Gluc, üle 18-aastased), rasedade puhul loetakse ülemiseks piiriks 5,0 mmol/L. Gestatsioonidiabeet diagnoositakse kui üks tund pärast glükoosilahuse joomist on veresuhkru väärtus ≤ 9,9 mmol/l või ≤ 8,4 mmol/l kahe tunni pärast.

Uuringud näitavad, et just need kõrged veresuhkru hüpped on kehale hullemad kui kõrge, aga stabiilne glükoosi tase. Keha peab tootma aina rohkem isnuliini, et suure koguse glükoosiga hakkama saada. Kui seda juhtub pidevalt, ei reageeri rakud enam kogu sellele insuliinile – muutuvad aja jooksul insuliiniresistentseks. Suur veresuhkru taseme kõikumine kahjustab endoteeli funktsiooni ja põhjustab oksüdatiivset stressi. Samuti kiirendab ateroskleroosi ehk veresoonte lubjastumist, mis aitab kaasa südameveresoonskonna haiguste tekkele.

Raseduse ajal toodab platsenta hormoone, mis põhjustavad insuliiniresistentsust, seepärast tõuseb raseda veresuhkru tase. Kahjuks ei ole sellel gestatsioonidiabeedil väliselt nähtavaid sümptomeid ja naine ise ei tunneta oma veresuhkru taset. Küll aga annab keha märke, et glükoosi tase ei ole tasakaalustatud: isud, pidev nälg, väsimus, aju-udu (brain fog), nahahaigused, kortsud, madal energiatase ja kehv uni, vaimse tervise probleemid, nõrgem immuunsüsteem. Enne rasedust diagnoositud polütsüstiliste munasarjade sündroom või hormonaalsed probleemid annavad samuti märku, et rasedusdiabeedi ohu vähendamiseks tuleks oma menüü üle vaadata.

Mis juhtub kehas veresuhkru hüppe ajal?

Glükoosi taseme suur hüpe koormab üle meie mitokondrid (energiat tootvad raku osad) ja need hakkavad tootma kemikaale, mida nimetatakse vabadeks radikaalideks. Vabad radikaalid kahjustavad meie rakke, muteerivad meie DNA-d, põhjustavad oksüdatiivset stressi ja põletikku. Krooniline ehk aeglane ja pikaajaline põletik on suure osa haiguste algpõhjus, üks neist ka vähk.

Iga versuhkru hüpe viib glükatsioonini, mis on meie keha vananemisprotsess. Glükatsioon põhjustab paljusid probleeme, mille põhjuaseks me peame vanust. Vananemise märgid ilmnevad meie nahal, kuid tegelikult toimub protsess ka seespool. Kui aeglustame glükatsiooni, elame pikemat ja tervislikumat elu.

Kolmandaks, vabaneb veresuhkru hüppe ajal insuliin ja liigne glükoos ladestub meie maksa, lihastesse ja rasvarakkudesse – see on üks rasva kogumise viise. Pärast sööki lagundatakse süsivesikud glükoosiks, mis on vahetu energiaallikas. Liigne glükoos ladestub maksa glükogeenina või muundub insuliini abil rasvhapeteks, ringleb teistesse kehaosadesse ja ladestub rasvana rasvkoes.

Rasedusdiabeedi puhul jälgitakse ema kaalutõusu tihedalt, sest suur lapse sünnikaal võib tekitada vajaduse kutsuda sünnitus varem esile või sekkuda sünnituse kulgu (vaakum, keisrilõige). Kui veresuhkru tõus on põhjustatud suhkrust (erinevalt tärkliserikkast toiduainest), sisaldab see ka fruktoosi. Fruktoosi lagundamise kõrvalprodukt on kusihape, mis taaskord aitab kaasa keha kahjustavate vabade radikaalide tekkimisele.

Miks on kõigil rasedatel oluline vältida suuri veresuhkru hüppeid?

Uuringud näitavad, et krooniline füsioloogiline hüperglükeemia hakkab mõjutama ka muidu tervete inimeste tervist. Veresuhkru hüpete vältimine aitab meil tunda end paremini ja vältida haigusi pikemas plaanis. Tihti küsitakse lahendust isudele, pidevale näljatundele ja kuidas vältida kogu aeg näksimist. Veresuhkru hüpete kontrollimine aitab seda probleemi lahendada. Lisaks võib paraneda uni, energiatase, immuunsüsteem ja aju töö.

Umbes 1 3-st II tüübi diabeetikust on diagnoosimata. Ka eeldiabeedist ei pruugi me teadlikud olla. Selle baasil võib rasedusest tulenevate hormonaalsete muutuste tõttu tekkida insuliiniresistentsus ja areneda välja rasedusdiabeet. Gestatsioonidiabeedi ehk rasedusdiabeedi esinemissagedus kasvab iga aastaga kogu maailmas ja on otseses seoses II tüüpi diabeedi esinemissageduse suurenemisega. Eestis diagnoositi 2017. aastal gestatsioonidiabeet 6,8%-l rasedatest. 

Arvatakse, et veresuhkru jälgimine on oluline ainult ülekaaluliste/rasvunud inimeste jaoks, sest nemad on II tüübi diabeedi riskirühmas. On teada, et kõrge veresuhkur võib eelneda haiguse tekkele kuni kümme aastat. Kuid just sel ajal hakkavad arenema paljud diabeediga seotud tüsistused – närvikahjustus, võrkkesta muutused ja varajased neerukahjustuse tunnused. Seetõttu on kõhnade inimeste jaoks sama oluline säilitada tervislik veresuhkur kui ülekaaluliste ja rasvunud inimeste jaoks. Ka kõhnade inimeste jaoks on üldised põhjused samad: geneetika, rasvunud maks, põletik, autoimmuunsus ja stress.

Jägides tervislikku menüüd, mis vähendab veresuhkru järske hüppeid, saab vähendada ka rasedusdiabeedist tulenevaid tüsistusi ja komplikatsioone. Kui ei ole diagnoositud rasedusdiabeeti ega ohtu sellele, saab toitumisharjumuste muudatusega teha enda poolt palju, et vähendada riske ja hoida ema ning lapse tervist.

Kasutatud kirjandus

Shopping Cart